Ātri, garšīgi un vienkārši
sparģeļi
2 paciņas ricotta siers (200*2) zaļajā paciņā
3 olas
pāris ēdamkarotes rīvēta cietā siera
ķiršu tomātiņi
timiāns, baziliks, lociņi, persilāde, sals , pipari
kārtainā mīkla bez rauga (mums Lidl svaigā, zilajā iepakojumā) 2 gab
Pagatavošana:
Izklāj mīklu uz cepamā papīra ar nazi novelk visapkārt līniju 2cm no malas, bet tā, lai nav cauri mīklai, tikai virskārtai, iekšējo taisnstūri sadursta ar dakšiņu. Samaisa olas ar biezpienu, garšvielām un sieru, to izklāj uz mīklas, malas atstājot brīvas, saliek sparģeļus un ķiršu tomātuņus ar griezto psui uz augšu. Liek cepties 200 grādos 20-30minūtes līdz maliņas ir pacēlušās un zeltaini brūnas.
Iedvesma no https://leitesculinaria.com/396475/recipes-cherry-tomato-asparagus-herbed-ricotta-tart.html#comments
Cepti sparģeļi ar plaucētām olām
Ņem krietnu sauju sparģeļu. Ieliek bļodā ar ūdeni, iegremdē, kārtīgi izpeldina, izskalina. Nosusina.
Ņem pannu, kārtīgi uzkarsē, liek pikuci gī sviesta (man patīk gī sviests, jo tas nedeg, nedūmo kā mēdz uzvesties sviests klasiskais) vai citu taukvielu, kas labāk tīk.
Liek uz pannas sparģeļus un apcep, burtiski pāris minūtes, lai iekšiņa tam saglabājas viegli kraukšķīga. Karstumu zem pannas var samazināt. Sāls un pipari pēc garšas.
Tikmēr katliņā tiek gatavotas plaucētās olas. Instrukciju var pameklēt internetā.
Uz šķīvja liek apceptos sparģeļus, plaucētās olas, čut svaigi maltos piparus un gatavs. Oliņām droši var iekniebt sānos, lai dzeltenums iztek. Šie abi - sparģeļi un olas - viens otram ļoti piestāv, sader garšās, viens otru papildina. Ļoti garšīgi!
Labu apetīti no Svetas (mūsu sparģeļu fejas)!
Omlete ar sparģeļiem (viena porcija)
2 olas
1 brangs sparģelis vai 2 smalki/tievi (sagriež tā, kā pašiem labāk tīk)
Svaigi, malti pipari; sāls
Rīvēts siers (man ir čedars)
Gī sviests (der jebkura cita taukviela, gaumes jautājums)
Izmantoju wok pannu. Var izmantot jebkuru citu pannu
Uzkarsē pannu, liek pikuci sviesta, ber sagrieztos sparģeļus, apcep.
Lej klāt 2 sakultas olas, klāt šķipsna sāls un svaigi maltie pipari (nevajag pārkult olas, intensīvi sajaukt dzeltenumus ar baltumu, burtiski mazliet ar dakšu uzkuļ).
Maisa pannā olas ar sparģeļiem un veido omleti. Pieber rīvētu sieru (daudz nevajag).
Pārloka omleti, mazliet aprauj vēl no abām pusēm un gatavs.
Mūsmājās patīk, ka omlete netiek pārcepta, lai iekšiņa ir mīksta, bet ne jēla. Tas moments jānoķer.
Ja tā nepatīk, šķiet, ka "jēla", var omleti apmest riņķī kā pankūku un apcept arī otru pusi.
Labu apetīti no Svetas (mūsu sparģeļu fejas)!
Sparģeļi kādi 500g
sīpols
1 paliels kartupelis
pāris kausiņi buljona (cik šķidru gribas)
kāds biezinātājs (saldais krējums, kausētais siers, vai kas cits)
Visu uzvāra, sablendē, pievieno krējumu, vēlreiz uzvāra.
Pagatavošana:
Ēdām ar dillēm un svaigi maltiem pipariem. Gatava 10 min.
Pasniegšanai sāta sajūtai lieliski iederētos: sparģeļi, bekons, cietais siers, ciedru rieksti, zaļumi, utc.
Iedvesma no :https://www.epicurious.com/recipes/food/views/cream-of-asparagus-soup-creme-dasperges-104746
Sātīgā pasta ar sparģeļiem
Mūsmājās garšo visiem, te 4 lielas porcijas.
Pasta - 500 g paka (kādus sirds vēlas) novāra, nokāš.
Sparģeļi 500-750 g
Dziļā sausā, karstā pannā ber sagrieztus sparģeļus, mazliet apber ar sāli (škipsnu) un pielej čut ūdeni, burtiski, lai noklāj pannas dibenu.
Liela uguns vai karstums (elektriskā vai indukcijas) un ik pa laikam apmaisot sparģeļus, ļauj ūdenim izvārīties.
Sparģeļi burtiski noblanšējas, nevis savārās pārāk mīksti. Šo pašu var darīt vienkārši sparģeļus blanšējot 2 min karstā ūdenī un tad uzreiz iemetot auksta ūdenī, lai pārtrauktu gatavošanās procesu.
Kad ūdens izgarojis, liek klāt gabaliņu sviesta vai 1 ēd.karote neitrālas eļļas, vai kokoseļļu (tas ir gaumes jautājums, pati lietoju gī sviestu),
2 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
svaigi maltus piparus
Apcepu uz lielās uguns, tas notiek ātri :)))
Pieleju klāt 100 ml saldo krējumu un
50 g rīvētu čedaras sieru
Visu šo iemaisa gatavajā pastā un labu apetīti no Svetas!
Pamatnei:
200 milti (man ir 150 g baltie kviešu milti un 50 g pilngraudu kviešu)
150 g rīvēts cietais siers
100 g mīksts sviests (ist. temp)
Pildījumam:
sauja sparģeļu
2 olas
280 ml saldais krējums
Svaigi malti pipari
Sāls (pēc garšas)
3-4 ēd.k. rīvēts cietais siers
Pamatnes pagatavošana:
Miltus sajauc kopā ar sieru, pievienu sviestu, samīca visu un izveido bumbu, ja mīkla irdena un nevar visu savelt vienā masā, var pielikt vēl mazliet sviestu un mīca, kamēr var izveidot bumbu. Ietin pārtikas plēvē vai ieliek traukā ar vāku un liek ledusskapī atdzist uz 30 min.
Uzkarsē cepeškrāsni 200 grādos, atdzisušo mīklas bumbu izspaida pa tartes trauku/formu vai jebkuru citu formu, kas piemērota kūku cepšanai. Forma pirms mīklas jāietauko ar sviestu.
Pamatni sadursta ar dakšu, lai tā cepoties nepūstos uz augšu. Cep 10 min zeltainu. Ņem laukā. Cepeškrāsnij samazina temp uz 180.
Pildījuma pagatavošana:
Lielā katlā uzvāra ūdeni, liek sparģeļus, vāra līdz 3- 8 min. Izņem, pārliek aukstā ūdenī, lai apturētu karsēšanās procesu. Tad pārliek uz salvetes, nosusina. Sagriež sparģeļus ripiņās, ziedus gan negriež :)
Olas sakuļ ar dakšu vai rokas putojamo, pievieno saldo krējumu, sāli, maltos piparus, sieru. Visu samaisa (viegli saputo). Sagrieztos sparģeļus izkārto tartē (izņemot pumpurus), pārlej ar sagatavoto pildījumumasu, kas saliek pa virsu sparģeļu ziedus un cep krāsnī 35-40 min.
Labu apetīti no Svetas (mūsu sparģeļu fejas)!
Sparģeļi ar bekonu
Vakariņas 15 minūtēs
Sparģeļi
bekons (auksti kūpināts)
Sparģeļus nomazgā, mazliet nosusina , aptin vienu vai 2 plānas bekonu šķēlītes, liek uzkarsētā cepeškrāsnī (190-200 grādi)un cep 10-20*min. Gatavs!
*gatavošanas laiks atkarīgs kāda diametra sparģeļus izmantojat.
250g sparģeļu
250g zirnīšu (izmantoju saldētus)
1 citrona miziņa un sula
sauja svaigu piparmētru lapiņu
sāls, pipari, olīveļļa
Pagatavošana:
Uzvāra zirnīšus 5min , sauju zirnīšu noliek mala, pārējos sablendē ar citrona sulu, citrona miziņu, olīveļļu,sāli, pipariem, piparmētru. Šeit pat varbūt labāk neblendēt , bet "sasist ar nažiem"
Noblanšē sparģeļus, Verdošā ūdenī vārā 2-5 min (atkarībā no sparģeļu diametra un cik kraukšķīgus grib), tad ieliek aukstā ūdenī, lai pārtrauktu gatavošanās procesu.
Šo var izmantot, kā piedevu pie zivs vai vistas, vai pievienojot klāt , piemērām, grūbas, bulguru vai kādu citu graudaugu uztaisīt par salātiem.
Karaliskie sparģeļu salāti
Vakariņas 10 minūtēs
Sparģeļi
Parmas šķiņķis jeb tamlīdzīgs
ciedru vai citi rieksti
cietais siers
aizdaram pēc velmēm, mūsu gadījumā olīveļļa ar citronu sulu, bet arētu būt arī kāds no etiķiem, piemēram, mango
Pagatavošana:
Noblanšē sparģeļus, Verdošā ūdenī vārā 2-5 min (atkarībā no sparģeļu diametra un cik kraukšķīgus grib), tad ieliek aukstā ūdenī, lai pārtrauktu gatavošanās procesu.
Saliek visas sastāvdaļas šķīvī un ēd gardu muti!
Kraukšķīgas salātu lapas
sparģeļi
mocarella vai kāds cits no mīkstajiem sieriem
sāls, pipari,
olīveļļa+citronu sula, mūu gadijumā mango etiķis
Pagatavošana:
Noblanšē sparģeļus, Verdošā ūdenī vārā 2-5 min (atkarībā no sparģeļu diametra un cik kraukšķīgus grib), tad ieliek aukstā ūdenī, lai pārtrauktu gatavošanās procesu.
Visu sajauc bļodā,pārjel ar mērci. Pa virsu vēl var uzbērt cieto sieru, rikestus, sēklas, ko nu sirds kāro.
Blanšēti sparģeļi
Ēd tāpat, izmanto kā piedevu vai uzkodu un liek receptēs.
Sparģeļi
sāls un pipar pēc nepieciešamības
Pagatavošana:
Sparģeļus nomazgā, nogriež galiņus, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos un liek verdošā ūdenī. Vāra 1-5min, atkarībā no lieluma. Kad ir tādā konsistencē kā gribas, nokās un ieber aukstā ūdenī, lai pārtrauktos gatavošanās process. Nokāš un uzber sāli vai citas garšvielas.
p.s ja sparģeļus ēd uzreiz vai gatavo kādu silto ēdienu, tad aukstajā ūdenī var nelikt.
Sparģeļi
pile olīveļļas grila iesmērēšanai
sāls, pipari, ja nepieciešams
Pagatavošana:
Sparģeļus nomazgā, nosusina, atkarībā no izmēra, liela diametra var pārgriezt uz pusēm. Mums ir elektriskais grills uz tā palieli sparģeļi bija gatavi 4 min, cepu 190 grādos
Sparģeļu kvadrātiņi ar pesto
Iedvesma no Našķoties Zanes
sparģeļi
pesto
kārtainā mīkla (man Light versija no Lidl)
krēmsiers (man Latgales ar zaļumiem)
mocarella vai Brī siers
Pagatavošana:
Sparģeļus nomazgā, nogriež galiņus, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos. Ņem kārtaino mīklu (var būt gan rauga, gan bezrauga) sadala to tādās formās, kādās nu vēlas. apsmērē ar krēmsieru, tad ar pesto, virsū kārto sparģeļus un izvēlēto sieru.
Cep 200 grādos 20 min Cepu 190 grādos ar konvekciju, pēdējās 5 min 200 grādos, lai apbrūninās maliņas. Šī recepte mums uz palikšanu un vēl priekšā eksperimenti, ko liksim krēmsiera vietā